söndag 17 mars 2013

Citronskorpor...

   Receptet på Citronskorpor...
1 citron
50 gr smör
1,5 dl socker
4 dl vetemjöl
2ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1krm salt
Gör så här:
Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanilj, salt i en bunle.
Tärna ner smöret och blanda ner det i mjölblandningen. knåda eller rör ihop.
Tvätta citonen noga, riv skalet och pressa ur 2 msk saft, 
blanda ner det i degen och  tillsätt äggen. 
Knåda ihop allt till en deg.
Låt vila i 15 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar.
Rulla ut till längder.
 Platta till något och grädda längderna i ca 12 minuter i 200 grader. 
Tag ut plåten och låt svalna lite men inte helt. 
Skär  på snedden  så blir skorporna lite längre.
 Sätt in plåten igen och sänk till 50 grader.
 Låt stå över natten och torka. ev. med ugnsluckan öppen lite. 
Förvaras i  plåtburk eller papperspåse..
går förstås lika bra med en glasburk med lock;).. 


Receptet på citronskorporna har jag hittat  här...***
Det är väldigt goda skorpor.. inte så väldigt hårda men väldigt goda;)
Inte är de särskilt sura heller ..trots att det är citon i degen... kan t.o.m tänka men liiite mer citon i... 
Pia... 



Fröknäcke a la Annika...

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
0,5 dl hela eller krossade linfrö
2msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 kokosfett 
(kokosolja i glasburk 
eller osaltat smör)
2,5 kokande vatten
1 tsk havssalt
lite flingsalt att strö över
***
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. 
Smält kokosfett eller smör i en kastrull,
 tillsätt vatten och koka upp.
 Häll därefter vätskan över fröblandningen
 och  rör om ordentligt. 
Häll sedan upp på en bakpapperklädd plåt,
 sprid ut till en tunn kaka med en bakskrapa 
(snabbt, väntar man för länge så blir det lite segt att bre ut).
 Stö över lite flingsalt. 

Grädda i 150 grader i 45- 60 min, 
 men håll koll på kakan så den inte blir bränd.
ta ut och markera fyrkanter med degskrapan. 
Sänk temperaturen till 50 grader 
och låt stå och torka i ca 2 timmar. 
Knäcket ska hårt, inte segt. 

Pia
Ps... fröknäckereceptet har jag fått av en god vän, Annika.
Men om man googlar på ordet fröknäcke så kommer det upp en massa fröknäckerecept..
en sak har de alla gemesamt.... Det är så gott som samma recept;)..
 Ett LCHF recept.. vilket inte jag följer dock...
Ett knäcke som kanske mer är som ett kex.
.men är försvinnande gott och som oftast räcker det med lite bregott på...
och ett hänglås på burken där man förvarar dessa fröknäckebitar är att rekommendera;) ds.